Önismereti utazás - na és hova juthatunk a végén?
2018. március 05. írta: CoachCo

Önismereti utazás - na és hova juthatunk a végén?

street-3169981_960_720.jpg

Mi az a 10 legjobb tulajdonságod, amire büszke vagy? Ha írnod kellene magadról egy olyan igazi jellemzést, aminek tétje van,

és tudnád, a sorsod múlik rajta, hogy mennyire reális, mennyire igaz, akkor mi lenne az a 10?

Ne nézz így rám! Biztos, hogy nem lehet olyan nehéz! Biztos vissza tudsz emlékezni, miért szoktak megdicsérni, biztos sokszor mondták már a szeretteid, mit szeretnek benned legjobban, biztos sokszor hallottad már a tanáraidtól/kollegáidtól/főnöködtől, hogy azért szeretnek téged, mert… és…. vagy!!!

Nem? Az hogy lehet?! Szerintem csak rosszul emlékszel. Gondolkozz, hátha mégis eszedbe jut!... És ha megkérdeznéd tőlük, szerinted mit mondanának akkor? Ha feltennéd kerek-perec a kérdést?

Hú, hányszor éltem meg hasonlót fiatalokkal, idősebbekkel dolgozva egyaránt! Aztán nagy nehezen megfogalmazódik 2-3-4 tulajdonság (kedves, megbízható, lelkiismeretes, önzetlen…), de a szavak, a jó tulajdonságokat részletező, kifinomult fogalmak valahogy nem természetes részei a szókincsünknek, nem jönnek könnyen, pláne, ha magunkról beszélünk.

Pedig annyi lehetőség van!!

Mit szólnátok ezekhez?

aktív, álmodozó, diszkrét, élénk, kíváncsi, kreatív, okos, sokoldalú, találékony, titokzatos, logikus, engedelmes, szabadságszerető, nagylelkű, humoros, önálló, racionális, tapintatos, gondoskodó, következetes, intelligens, igazságos, kiegyensúlyozott, rugalmas, leleményes, közvetlen, jó íráskészségű, felfedező, kutató, meggyőző, szorgalmas, megbízható, játékos, békés, pozitív gondolkodású, optimista, kalandvágyó, lojális, természetes, toleráns, kritikus, nyitott, körültekintő, harmonikus, humánus, bátor, vicces, áldozatkész, gyakorlatias, alapos, célirányos, higgadt, szellemes, családcentrikus, vidám, derűs, elfogadó, gyors felfogású, empatikus, figyelmes, fotogén, hatásos, megértő, odafigyelő, céltudatos, stabil, szerethető, széles látókörű, türelmes, csendes, megértő, elemző, becsületes, jó beszédkészségű, választékosan fogalmazó, eredménycentrikus, együttműködő, lendületes, döntésképes, asszociatív, megnyerő, tisztelettudó, szavahihető, határozott, fantáziadús, felelősségteljes, alapos, udvarias, szerény…

Ugye így már könnyebb? Lehet segítséget kérni, tényleg nem gond!!

water-3165321_960_720.jpg

Egészen más a helyzet, ha kérünk egy kis segítséget: neked mi jut róla eszedbe? Mit mondanál róla? (pláne, ha csoportban dolgozunk!) – vagy feladjuk otthonra, kérjen meg emberünk 1-2 barátot, családtagot, mondjanak róla ők is minimum 10-10 jó tulajdonságot. Nem kis munka, de érdemes végigcsinálni, mert a végére egészen jól bele lehet jönni, rá lehet kapni az ízére és lehet örülni neki, hogy tényleg, nekünk egészen sok jó tulajdonságunk van… a végére komoly önbizalomra, önbecsülésre lehet szert tenni egy ilyen tök egyszerű kérdés megválaszolásával.

Munkahelyi közösségeket is jól meg lehet mozgatni hasonló módon, felmérve, kinek milyen képe van magáról, illetve az mennyire korrelál a többiek róla alkotott képével. Aztán következő lépcsőfok az is lehet, hogy az így összerakott jellemzésekből mi jön ki, a funkciók mennyire vannak összhangban a személyes tulajdonságokkal, mondjuk:

  • ha valaki nagyon jól tud kommunikálni, akkor ezt mennyire tudja kihasználni a munkájában?
  • ha valaki nagyon precíz, pontos, erre a ritka és különleges tulajdonságára épít-e a munkaadója?
  • ha valaki született irányító személyiség, akkor valóban kapott-e erre felhatalmazást, vagy épp ellenkezőleg és akkor ez okozhat feszültségeket a szervezet munkájában?
  • és még sorolhatnánk…

Az is feltűnő, hogy aki már járt életében valamilyen önismereti programon, aki olyan pozícióban, olyan cégnél dolgozik, ahol benne van a kultúrában a személyes törődés, odafigyelnek az emberekre, időről-időre rendeznek tréningeket, képzéseket, személyes fejlesztéseket, ott ez a gyakorlat kb. 10 másodpercet vesz igénybe, ott megy, mint a karikacsapás.

Mit jelent ez? Egyszerűen annyit, hogy nem kellene sok ahhoz, hogy az alacsony önbizalommal működő embereken segítsünk, hogy adjunk nekik egy kis támogatást abban, hogy elhiggyék, vannak értékeik, bízhatnak magukban, kezükbe vehetik az életük irányítását, ha csak kis lépésekben is. Mert jó tulajdonságai mindenkinek vannak! Még a rosszaknak is! Lehet, hogy ők azért lettek rosszak, mert folyton azt hallgatták, hogy rosszak…

A pozitív önértékelés, az önbecsülés pedig csodákra képes!

Ha magunkat elfogadjuk, az lesz ennek a következménye, hogy jobb indulattal viseltetünk mások felé is, mert nem legyőzni szeretnénk őket, nem félünk tőlük,  nem vetítünk ki rájuk negatív érzelmeket, hiedelmeket, hanem magunkat szeretnénk biztonságban tudni. Ez a biztonságérzet, ez a stabilitás pedig kellő hátteret nyújt ahhoz, hogy bátran belevágjunk a terveinkbe, hogy elhiggyük, képesek vagyunk megvalósítani a céljainkat.

Innen már sokkal könnyebb lesz! Az önbizalmunkat sok dologra 'használhatjuk' fel szabadon! Jól jöhet a pályaválasztáskor, a munkakeresésnél, a párkapcsolatban, a zsúfolt buszon utazva...

Vegyünk egy példát:

Juliról megtudtuk, hogy a legfontosabb tulajdonságai a szerénység, a megbízhatóság, az odafigyelni tudás, a precizitás, az elmélyülni tudás, az alaposság, a becsületesség, a nagy munkabírás és a jó íráskészség. Most úgy alakult, hogy két állásajánlat között kell választania: az egyik egy kreatív ügynökség marketing vezetői pozíciója, a másik egy jó nevű vállalat belső ellenőri pozíciója (tegyük fel, mindkettőhöz ért és mindkettőt jól megfizetnék). Azt hiszem, Juli számára a második lenne inkább testhezálló, még ha jobban is hangzik a kreatív ügynökség neve és a marketinges pozíció.

Persze meg lehet próbálni mást is, kipróbálhatjuk magunkat más pályán, belevághatunk vagány módon új dolgokba is, de nem árt tisztán látni. Ne sodorjon minket az élet, irányítsuk magunk a magunkét! 

Sok sikert! Na melyik az a 10??

 

Koskovics Éva

közgazdász, coach

www.kokart.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://coachco.blog.hu/api/trackback/id/tr7013717918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása