Felépül végül a házunk?
2018. január 26. írta: CoachCo

Felépül végül a házunk?

Kérdezek négyet, aztán dönthetsz!

tomato-546989_960_720.jpg

A házépítés kicsit olyan, mint a foci: mindenki ért hozzá. Legalábbis egészen addig azt képzeli, amíg meg nem próbálja. Egyszer.

Aztán megbánja, mint a kutya… De az is lehet, hogy ráérez az ízére és többször is belevág, sőt, erre teszi fel az életét, szinte hobbiszerűen végzi az építéseket, felújításokat akár magának, akár másoknak. Élvezetből. Na jó, belátom, itt már azért elragadtattam magam, mert ez tényleg ritka, mint a fehér holló.

De meg kell, hogy valljam, én szeretek építkezni. Jó emlékként él bennem a szüleim házépítése (Mádon), amikor én 6-7 éves voltam. Egészen pontos képek, élmények élnek még bennem róla. Ez még akkor kalákában ment: volt ugyan egy kőműves, aki nagyon ügyesen faragta a szépséges mádi köveket és irányította a munkálatokat, de a család és a rokonok hordták a maltert és a téglát, apukám pedig munka után rohant oda, hogy beszálljon az épp aktuális folyamatba. Aztán óriási öröm volt beköltözni az új házba (addig egy szobánk volt a dédnagymamánál), pedig még nem volt benne vezetékes víz, csatorna, központ fűtés, mindezeket később lehetett bevezetni, amikor már a településen mód nyílt rá. De apu kreatív ember volt, kitalálta, hogy építsünk a házhoz egy nagy teraszt, ami egyben esővíztartályként is szolgált, belevezette a csatornát. Ezzel megelőzte a korát, én meg akkor vettem az első leckét a víz fontosságáról. Akkor ez még nagy újdonság volt. Így csak az ivóvízért kellett a kúthoz menni, minden egyéb célra volt esővizünk helyben. Ennyit az (őskori) saját, korai élményekről…

spring-cottage-2955582_960_720.jpg

Persze ma egészen máshogy zajlanak az építkezések, most a CSOK és az 5 %-os áfa miatt a kaláka már nem ajánlott műfaj, de egyébként is kikopóban volt már. Én pedig ’kifogtam’ egy olyan férjet, akinek ez a szakmája (építőmérnök). Eleinte maga sem gondolta, hogy építeni szeretne, inkább a tervezés és a mérnöki háttérmunka tetszett neki, de aztán erre sodorta az élet.

Aztán rájöttünk, mi szeretünk (és szerintem tudunk is) építkezni. Azért mondom, hogy mi, mert a tervezgetést, a koncepció kialakítását, a menet közbeni felmerülő témák eldöntését mindig együtt csináljuk (ebből az is kiderül, hogy volt több körünk is eddigi közös életünk folyamán). Sőt, szeretem hallani a férjem történeteit is, legyen szó akár lakópark, akár bevásárló központ, szálloda, vagy családi ház építéséről, mikor min dolgozik éppen.

Miközben hallom a férjemet tanácsokkal ellátni egy ismerőst, aki épp az építkezését készíti elő, rájövök, itt is egy jó coachingos beszélgetéssel kellene kezdenie mindenkinek, akiben felmerül, hogy építkezne. Valahogy így képzelném:

  1. Mi a célod, milyen házat szeretnél?
  • mekkora legyen (hány főre építed, milyen egyéb funkciókra kell hely)?
  • milyen távra építed és milyen céllal (befektetés, vagy itt szeretnél megöregedni)?
  • hol szeretnéd építeni, megvan a hely, vagy még azt is most keresed? ha utóbbi, akkor milyen konkrét elképzeléseid vannak a helyről (fekvés, jelleg, szomszédok, távolság ettől-attól)?
  • milyen elképzeléseid vannak a kerttel kapcsolatban (csak pihenő hely, vagy haszonkert/hobbikert is legyen, sok fa, medence, komposztálás, tyúkudvar, teniszpálya, szalonnasütő, partizós hely, szánkópálya stb.)?
  • van-e elképzelésed a stílusára vonatkozóan (minimál, mediterrán, organikus, rönkház, semmi különös, gyorsház, földház, barlanglakás, konténerház stb.)?
  • hogy időzíted, mikor kezdenéd és mikorra tervezed felépíteni?

 

render-1477041_960_720.jpg

Ha ezeket végigveszed, megvannak a válaszaid, mehetünk tovább!

 

  1. Mi az, ami már megvan, amire tudsz támaszkodni?
  • hogy állsz a pénzügyi háttérrel, forrásokkal (pénzügyi tudatosság, ez irányú tapasztalatok), mennyire vagy képben az árakat, támogatást, hitelkamatokat illetően?
  • építettél-e már valaha (abból miket szűrtél le), van-e valaki a környezetedben, akitől hiteles információkat tudsz szerezni?
  • hogy képzeled, mire van saját kapacitás (pénz, szakértelem és idő egyaránt), mire kell mindenképpen bevonni segítséget? Építész (szakági tervezők), statikus, műszaki ellenőr mellett kell-e kertész, belső építész?

 

Mi az, amit már tudsz, amit hasznosíthatsz, milyen saját háttered van hozzá?

 

Még az is lehet, hogy már van saját tapasztalatod, akkor is érdemes elgondolkodni rajta, bele szeretnél-e folyni mindenbe (lehet, jobban jár mindenki, ha te maradsz a rendes pénzkereseti tevékenységednél), vagy csak a fő döntéseknél szeretnéd, ha kikérnék a véleményedet?

 

Gondold át, miben vagy te nagyon jó és ragadd meg ezt a tudást, ezt próbáld meg bevinni a házépítésedbe is! Például ha nagyon jó a tárgyalókészséged, ez sokat segít a kivitelező, építési vállalkozó kiválasztásakor. Ehhez akkor mindenképp érdemes több ajánlatot is bekérned (alapból is). Ha kimagasló szépérzéked van, akkor, ha belefér az idődbe, érdemes belefolynod a belsőépítészeti témákba is. Eleve kérdés, mennyire tartod fontosnak az esztétikai dolgokat, mennyire fér bele a büdzsébe, hogy részletes berendezési-, látványtervek is készüljenek. De hangsúlyozom, a belsőépítészet nem csak esztétikai kérdés!!

Ha erre sem pénz sem igény, akkor is érdemes családon belül tervezgetni, melyik helyiség hogy lesz berendezve (tanulva a jelenlegi lakóhelyből és életstílusból), hol mit fogtok csinálni, mekkora ágynak, szekrénynek, étkezőasztalnak kellene elférnie, hol tartjátok majd a ruhákat, hol mostok, vasaltok, akartok-e ruhát szárítani, vagy szárítógéppel operáltok, gyakran fogadtok-e vendégeket, alszanak-e nálatok rokonok, barátok, a gyerekek igényei, nagymama, háziállatok, virágok stb.

Hasznos lehet, ha méretarányos rajzot készítetek, aztán a nagyobb bútorokat kivágjátok papírból és lejátszátok, hogyan férnek el, mit hova lehet tenni, minek hol a legjobb helye. Akkor könnyebb az ajtókat, ablakokat, villanykapcsolókat, fűtőtesteket is úgy tervezni, hogy ne nyíljon rosszul, ne akadályozza meg a funkcionalitást, ott legyenek, ahol szükség lesz rájuk.

 

  1. Támogatók, lehetőségek

Érdemes gondolkodni azon, kik azok a barátok, családtagok, ismerősök, akikre lehet támaszkodni ebben az időszakban. Beszélgetni velük a témáról. Lehet, hogy időlegesen raktározni kell bútorokat, építőanyagokat, valakinek vigyázni kell a gyerekre stb., jó, ha nem akkor kapkodunk, amikor már ott áll a teherautó…

Sok hasznos tanácsot adhatnak azok, akik nem olyan régen estek át hasonló projekten, vagy akik új házban laknak ott az utcában, érdemes lehet velük is szóba elegyedni. Mivel ők már ott élnek, meg lehet tőlük kérdezni, mit csinálnának másképp, mi volt a legnagyobb nehézségük, mit tanultak meg az építkezés alatt, esetleg tudnak-e ajánlani szakembert, stb. Ez utóbbi jó alkalom a ház- mellett kapcsolatépítésre is, hiszen a jó szomszédság kész főnyeremény. Ezért pedig nem árt időben tenni dolgokat.

 

  1. Értékek, álmok, vágyak

Ha mindenáron vágysz egy saját házra, de akárhogyan is kalkulálsz, nem jön ki úgy a matek, hogy bele merj vágni, akkor se búsulj! Hidd el, jobb, hogy most derült ez ki, nem pedig akkor, amikor már mindent beleöltél és ott állsz tehetetlenül, megtépázott idegekkel, eladósodva. Lehet, hogy nem jött még el az ideje. Majd később, máskor. Keress akkor egy olyan otthont, ahol közelben van zöld, vegyél valami nagyon olcsó kis vidéki házikót, ahol kiélheted kertes-házas hajlamaidat (paraszt ösztöneidet…), kipróbálhatod, milyen az. Vidéken tényleg pár millióért lehet már találni ilyeneket. Igaz, onnantól lesz egy állandó program, de erre vágytál, nem igaz?

/Egy nagyon coach-os kérdés: azon is el kellene itt egy kicsit morfondírozni, hogy miért is annyira fontos ez a saját ház? A saját építés? Mit üzenhet ez számodra? Mit taníthat ez neked saját magadról?/

Ha pedig minden összeállt és megvan az elhatározás, akkor vágj bele, fogd fel, éld meg úgy, mint egy nagy kalandot, egy saját, családi projektet. A gyerekek garantáltan élvezni fogják. De csak akkor, ha tényleg közös projektként élitek meg, bevonod a családot is a tervezésbe, nyomon követitek hogyan épül, örültök a haladásnak, tényleg megélitek a folyamatot. Akkor lesz igazán a tiétek! Egy új, igazi otthon!

Eddig tartana az elképzelt, elsőkörös ’építkezős coaching ülés’. Remélem, tudtam segíteni!

wood-3097494_960_720.jpg

Bónuszként néhány olyan dolgot osztok még meg veletek, amit én eddig megtanultam, hátha hasznotokra válik:

  • Tényleg érdemes jól felmérni, kik lesznek a szomszédok, milyen az utcaközösség, milyen az élet arrafelé. Ha vannak arra nagy, üres területek, mindenképp meg kell tudni, van-e valamilyen rendezési terv, az mit tartalmaz (nem mindegy, hogy ipari park, közpark, vagy bevásárló központ létesül majd ott pár év múlva).
  • Sok esetben, amivel spórolni akartok, az lesz aztán nagyon drága (pl. amivel nem szabad spórolni: a szigetelés)!
  • A tájolás nagyon fontos! Maga a telek is és azon belül, hogyan legyen ’odarakva’ a ház, merre legyen nyitott, melyik helyiség hogy legyen tájolva stb. Persze vannak erre előírások is, de ezek figyelembevételével is érdemes több alternatívát kérni az építésztől, hátha ő meglát, kitalál valami olyasmit, amire mi nem gondolnánk. A bejárat távolsága a kaputól nem csupán esztétikai szempont, de meghatározza a téli hólapátolás mennyiségét is.
  • Ami kezdetben nagyon környezettudatosnak tűnik, az sokszor máshol nem az, körbe kell járni több szempontból (itt is kérdés, ’mennyire engedheted meg magadnak’ a környezettudatos szemléletet, mennyire viseli el a pénztárcád a drága és – sajnos még - nagggyon lassan megtérülő technológiát).
  • Sokszor vannak egyszerű, de praktikus megoldások: pl. légkondi helyett esetleg árnyékolás, a telek nagy fáinak megóvása, ’beépítése’, vagy építészeti megoldások (pl. kicsit belenyomni a házat a földbe). Érdemes utánanézni, milyenek a légköri viszonyok, mennyire szeles, napos az a rész.
  • Az építészek nem tudják, mi mennyibe kerül, ők nem foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel, és inkább a látványosabb (művészi) oldallal szeretnek foglalkozni, mint a részletek aprólékos kidolgozásával; ezért a kiviteli terveknek sokkal nagyobb a jelentőségük, mint azt sokan gondolnák (a nagyon apró részleteket általában nagyvonalúan kezelik, amiket aztán pl. a bonyolultabb csomópontokat, nehéz technikailag megoldani, jó sok pénzbe, plusz tervezési feladatokba kerülhet) – ebből az is következik, hogy fontos az építész személye, jó felmérni, mennyire számíthattok rá. Ráadásul a pontos, részletes kiviteli tervek ahhoz is kellenek, hogy valóban precíz, megalapozott és korrekt árajánlatokat kaphassunk az építési vállalkozóktól.
  • A kert legalább annyira fontos, mint az épület (ha már egyszer kertes ház…)! Sőt, a kerítés is és az utca előttetek álló része, amit nektek kell rendben tartanotok, 'berendeznetek' növényekkel.
  • Nem lehet 100%-ra menni! Valami biztos nem lesz olyan, mint megálmodtad, valamire nem gondoltál menet közben, illetve bármikor történhet valami olyan dolog az életben, amire korábban nem tervezhettél. Nem baj, ne vedd a szívedre, más is járt már így. Te akkor is megtettél mindent, biztos megoldod ezt is! Akár építhetsz egy másikat! Bocsi!...

De ne menjünk ennyire előre, most még maradjunk ennél az aktuálisnál.

 

Na, hogy látod? Építkezel? Ha igen, akkor sok szerencsét!

Ha lesz rá igény, legközelebb folytatjuk! (Megkérdezem a férjemet, ő mit mondana...)

 

 

Koskovics Éva

közgazdász, coach

www.kokart.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://coachco.blog.hu/api/trackback/id/tr1513604399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2018.01.26. 23:28:32

Persze hogy megéri hàzat építeni,ha az építesi vàllalkozónak megéri, akkor a magànépítőknek is! Lehet sokat spórolni, ha ügyes az ember és nem dől be a legújabb és legdràgàbb technológiàk alkalmazàsànak. A dràga téglàkat el kell felejteni, ahogy a túl vastag szigetelest és luxus nyílàszàrókat is, ha jó àrban akarunk építeni.

Csaba121 2018.01.27. 07:55:39

@Brix: Ezeket nem felejtheted el, mert 2020 után már csak gyakorlatilag passzív házra adnak lakhatási engedélyt...

incognito ergo sum 2018.01.27. 08:05:03

@Brix:

Mi a gond a vastag szigeteléssel? Olcsó, B30 fal, sok polisztirol.

incognito ergo sum 2018.01.27. 08:07:31

Manapság inkább a mesterséges drágítás a gond, hogy vállalkozókat kell keresnem minden munkára, különben nem lesz használatbavételi engedélyem

zuulululu 2018.01.27. 08:59:04

@Brix: a tegla/fal valóban mindegy, legyen olcso, ellenben a szigetelés vastag es profi. Regi beidegzodes hogy a tartofal egyben szigeteljen is - nem: a szigetelesnek kell szigetelni. Tehat egyszerű olcso vekony fal, ra 25-35cm szigeteloreteg. Ez a titok.

2018.01.27. 09:37:15

@zuulululu: az kimaradt, hogy a tartófal legyen jó nehéz, hogy nagy legyen a hőtehetetlensége

commentes nikk 2018.01.27. 09:51:49

Egy esetben éri meg építkezni, ha az embernek buzi sok pénze van. Minden más mellékes és megoldható. Rokonaim fél éve fejezték be az új házukat Bp. melletti településen, konkrétan nem tudom, de saccra 80-90 millió volt a ház, viszont apukának százmilliói vannak, így gördülékeny, problémamentes volt az egész. Mesélte, hogy menetközben mondták a szakik, hogy ez meg az jobb lenne, plusz 500 ezer, plusz 700, satöbbi, mehet-e, ő meg megvizsgálta, utánanézett (nyilván hogy nem sima lehúzásra játszanak-e) és aztán persze mehetett. Így oké a dolog. Másik ismerősöm egy-két éven belül tervez építkezni, azt mondja, hogy kivesz 8-10 hónap fizetés nélküli szabit és ott fog állni minden nap, hogy ne basszák át, ne legyen trehány munka, ne legyen silány anyag. Megteheti, szintén hegyekben áll a pénz. Aki viszont úgy megy bele egy építkezésbe, hogy 40 milla a kalkulált lóvé, és neki van 40 millája, vagy rosszabb esetben tíz millája, a többi hitel meg majd összekunyerom a rokonoktól, az borítékolhatóan belebukik. Ennyi az egész, pusztán pénzkérdés, az ember rendelkezzen a kalkulált büdzsé másfélszeresével, és akkor nem lesz krach, a többi meg türelem és idő kérdése.

Kono 2018.01.27. 10:28:24

Ne haragudjatok, de ez így nagyon gyenge. Kb. mint ha arról írnánk, hogy autót úgy vegyél, hogy szép legyen a színe és ki is tudod fizetni....

Építkezni csak akkor érdemes, ha:
1. építész vagy és értesz is hozzá.
2. kivitelező vagy és értesz is hozzá, plusz jó az építészed.
3. magán emberként nagyon jó építészt+műszaki ellenőrt választasz, kifizeted az árát, és normális a kiviteleződ is.

A közgazdászok- úgy tűnik- értenek az építéshez is. Meg mindenki más is.

Ha nem tudod kihasználni a 10+10 CSOK+5 millió ÁFA visszaigénylést, vagy nincs annyi pénzed, hogy már nem számít, mi mennyibe kerül, inkább felejtsd el, mert soha az életben nem tudod majd kifizetni és egy életre bánni fogod.

Azt hiszed, spóroltál félmillió Ft-ot a tervezőn, aztán rájössz, hogy ha 2m2-t jobban tervezett volna meg, akkor már vissza is jött volna az ára, ráadásul egy kényelmes és élhető házad van.
Azt hiszed, spóroltál félmilliót, mert nincs műszaki ellenőröd, vagy olcsó, aki alig jár ki. Aztán rájössz, hogy beázik, penészes a fal, reped a ház, olcsó anyagokkal dolgoztál, ami kb. 2-3 évet bír, és kezdheted cserélni.
Azt hiszed, spóroltál 5 milliót Ft-ot, mert a legolcsóbb kivitelezőt választottad, aztán rájössz, hogy ugyanannyiba kerül majd a végén, csak kispórolta az összes betonvasat, szigetelést, amit csak lehetett, stb.

A tervezők 90%-a nyugodtan visszaadhatná a diplomáját. A kivitelezőkről nem is beszélve- ugyanis a jelenlegi szabályozás szerint, ha felveszel egy kőműves szakmunkást, máris generálkivitelező lehetsz!

Jelenleg 300.000Ft/nettó m2 a reális ára egy háznak, ami éppen csak az alap, de jó kategória. A magasabb kategória ettől jóval drágább. Ettől olcsóbban csak akkor tudod kihozni, ha tényleg értesz hozzá/építész/kivitelező vagy.

Az meg, hogy ott vagy-e, vagy sem, semmit nem számít kb. Amíg fogalmad sincs, mit kell nézni, addig úgy vágnak át, ahogy akarnak... Ez is egy szakma. Műteni sem állsz be, csak azért, mert utána olvasták a neten.

Brix 2018.01.27. 10:45:33

@incognito ergo sum: @zuulululu: A B30- as téglafal valóban költséghatékonyabb megoldàs, nem mellesleg, elég masszív hàzat is lehet belőle építeni. Szigetelésből nem tennék 18 cm- nél vastagabbat, hiszen afelett màr csak elenyésző mértékben növekszik a szigetelési képesség. Lehet kőzetgyapotot hasznàlnék, mivel az tűzàllő, hanggàtló és nem rontja el a hàz vízhàztartàsàt. Azt gondolom, az àllamnak fel kellene lépni az építőipari àrdràgítók ellen és az önkormànyzatoknak olcsó telkeket kellene osztani, ahogy régen. Kezd egyre pofàtlanabbà vàlni az àrhelyzet Magyarorszàgon

Brix 2018.01.27. 10:53:28

@Kono: A lényeg pont lenne, hogy higgyen az ember magàban és menedzselje le a sajàt építkezését. Minden infó itt van a vilàghàlón, csak egy kicsit utàna kell olvasni. Én is így tettem és milliók maradtak a zsebemben. Régen is maguk építették az emberek a sajàt hàzukat , mégis rendben volt àltalàban minden.

Tisztességes Természettudomány 2018.01.27. 11:13:43

Vágj bele, persze! Építsd fel, és amikor majd eladod, akkor én kiválasztom a piacról azt, amelyik nekem megfelel, és megveszem vagy bérbe veszem.

Akinek gyereke van, óvodába, iskolába járatja, az biztosan nem tud ott élni, ahol a legjobban szeretne. Budapest belső kerületeiben például nem lehet kertes házat építeni. Ha már valami kompromisszumra kényszerülök, akkor inkább a "saját kézzel épített ház" iránti vágyat adom fel, cserébe a piacon elérhető összes lakás és ház közül válogathatok.

2018.01.27. 11:27:55

Egy dolgot kell tudni elviselni: azt a mondatot, hogy "Azt úgy nem lehet". Az építkezes első gondolatától mindenkitől ezt fogja hallani. Az építesügyi hatóságtól kezdve, az építész, a műszaki ellenőr, a kőműves mindenki ezt fogja hajtogatni. Aztán a burkolók, villanyosok, tetőfedők, de még az lakberendezési áruházban is pl. egy karnisra azt monják majd, hogy azt úgy nem lehet megoldani.
Aztán mégis meg lehet mindent csinálni, ha az ember határozott.

Kono 2018.01.27. 11:50:51

@Brix: Vágjon bele mindenki, persze. Nyilván azért kell az érettségi után 5,5 évet tanulnia egy építésznek, majd még évekig gyakorlatot szerezni a jogosultsághoz... Pedig neten is utána lehet nézni mindennek...
Pont, mint a sebészeknek.

Értem én, hogy fő az önbizalom, de az kevés. "Vak ez a ló, nem bátor" jelige.

Janossz 2018.01.27. 11:54:19

" Én pedig ’kifogtam’ egy olyan férjet, akinek ez a szakmája (építőmérnök). Eleinte maga sem gondolta, hogy építeni szeretne...'
Akkor bizony rossz szakot választott a jó ember.
Úr ír, építész tervez, építő épít, közgazdász közgazdál.
Vagy laikusként blogot indít, olyan tudás birtokában, ami egy magánház építés elszenvedése/végighisztizése során ráragadt.
Mert ő már tanácsokat tud adni.
Van olyan is, aki egy ilyesmi blogot meg képes kirakni az Index-címlapra.

Kono 2018.01.27. 11:55:11

@Brix: Egyébként, félre ne értsen senki, fontos utána olvasni mindennek. De ez nem helyettesíti a szakértelmet. Ez azon felül kell, hogy az építész ne tervezhessen hülyeségeket, a kivitelező meg építhesse meg rosszul.
Volt már olyan, hogy elmentem sürgősségire és a gyakornok nem tudta, mi bajom. Én diagnosztizáltam magam netről és mondtam, mit írjon akkor a papírra. Igazam volt, egy másik, tapasztalat orvos egyből mondta. De nem ez a normális azért.

Brix 2018.01.27. 12:01:25

@Kono: Egy pàrszàzezer embernek màr sikerült sajàt magànak felépíteni a hàzàt az elmúlt 40 évben. Pedig, akkor nem volt mindenre külön szakember...Most van mindre, mégis sok a probléma , ami a minőséget illeti..

gabiiii 2018.01.27. 13:45:55

Aki figyelt a középiskolai fizika órákon és van némi műszaki érzéke, az simán le tudja vezényelni a saját háza építését. Méghozzá töredék áron és sokkal jobb minőségben, mint amennyiért egy "vállalkozó" megcsinálná. Túl van az egész misztifikálva.

Medgar 2018.01.27. 19:07:45

@gabiiii: A legtöbb ember a homokvár építéshez is hülye.

Nem leszünk gyarmat ! 2018.01.27. 19:07:47

Én nem biztam vállalkozóra, hanem magam irányítottam az épitkezést. Falun nőttem fel, láttam sok kaláka szerű építkezést, ismertem a munkafolyamatokat, Mérnökként sok mindenek utána olvastam és utólag sem bántam meg :) Gazdaságosan, kevés hibával gyorsan felépült a házam. Hetente számoltam el a munkásokal, és minden nap leellenőriztem mire haladtak. Minden anyagot én szereztem be, az anyagbeszerzésen és a fuvarszervezésen sokat lehet megtakarítani.

Kono 2018.01.27. 23:02:01

Az a helyzet, hogy az igények és követelmények is sokat változtak.
Sok házban egy helyiségből (jellemzően) konyha nyílt minden más, beleértve a wc-t is, vagy a szobákba egymáson keresztül lehetett bejutni.
Ma már senki nem szeretne ilyen házban lakni.

Régebben sok volt a huzatos ház, senkit nem zavart. Nem penészedett a ház, mert nem mostak ennyit, pláne nem mosógéppel és a nyílászárók nem voltak légtömörek, simán kiment az ablakrésen a pára.
10 éve még más volt pl. az energetikai követelmény, egy sima PTH blokkos fal elég volt. Ma már nem elég, és kénytelen az ember szigetelni, műanyag nyílászárót venni, emiatt foglalkozni kell a párával és a csomópontoknál, részleteknél sok hibát lehet ejteni.
Egy átlagos(!!!) ház energia tanúsítása ma FF kategória, amik most épülnek, azok meg inkább AA, vagy jobb. Negyedannyi energiát nem fogyasztanak, cserébe sokkal bonyolultabbak.
Az anyagok régen egyszerűek voltak. Tégla, fa, cement, mész. Ma már rengeteg a műanyag, a műgyanta kötés, stb.

Kb. olyan, mint ha valaki a lovasszekeret akarná összehasonlítani egy mai dízelautóval....

És mindemellett mondhatnám azt is, felépül(t) sok százezer rossz ház is.

Az persze nem garancia a jóra, ha valaki kiadja az építést. A legtöbb lakópark pl. csapnivaló, pedig elviekben profik tervezik és építik!
De nem lesz jobb a helyzet, ha szakácsok és cukrászok akarnak házat építeni nulla tapasztalattal. Bár, ne becsüljük le őket, mert ők már alkottak valamit :D

Kono 2018.01.27. 23:05:02

@gabiiii: 10 éve még könnyebb volt. Ma már nem az. A jogszabályok, követelmények rengeteget változtak az utóbbi 2-3 évben! És még nincs vége.

Kono 2018.01.27. 23:06:15

@Nem leszünk gyarmat !: Ma már nem tehetné meg a jogszabályok miatt.

incognito ergo sum 2018.01.27. 23:19:31

@Brix:

B30-ra teljesen jó a polisztirolhab is, porothermre vagy ytongra már nem.

gabiiii 2018.01.28. 00:40:27

@Medgar: Sajnos igazad van. De valakinek pörgetni kell a gazdaságot is, tehát a hülyék fizessenek. Az értelmesebbje meg töredék áron építkezik.

@Kono: Magyarországon hagyománya van az idióta jogszabályok kijátszásának. Abban nincs vita közöttünk, hogy a műszaki tartalomnak tökéletesnek kell lenni, ehhez kell egy megfelelő műszaki érzékkel megáldott építtető. A jogi vonatkozások teljesítéséhez pedig rengeteg kiskapu és kerülő út létezik. (És ekkor a szürkének még csak a világosabb árnyalatainál járunk...)

Kono 2018.01.28. 07:24:25

@gabiiii: Akkor mondja már el nekem, hogy konkrétan hogyan játszaná ki az e-naplós rendszert? Ahol eleve nem is engedi a kivitelezőt felvinni, ha a biztosítási kötvényszámot pl. nem adja meg.
A bejelentési eljárás arról szól, hogy Önnek mindent meg kell adni a rendszerben, ami egyből átfut a hivatalon.
Az tény, hogy jobban jár az ember, ha nem generálnak adja ki, spórolhat. De csak az, aki ért hozzá.

gabiiii 2018.01.28. 11:21:33

@Kono: Kötni kell biztosítást! Ha az embernek véletlenül van adószáma, akkor kb három perc és 49980 forint. Ha az embernek nincs adószáma, akkor előbb besétál a legközelebbi NAV ügyfélszolgálatra és kér egyet. Innentől kezdve teljesen legálisan "fővállalkozóként" viselkedhet a saját építkezésén.
süti beállítások módosítása