Nézzünk ki a köd mögül!
2020. november 27. írta: CoachCo

Nézzünk ki a köd mögül!

127655320_231364478321453_9146225049042624750_n.jpg

Napok óta ül rajtunk a köd. És most nem csak képletesen.

"Őszi reggel járok a szabadban,
De hiába nézek szerteszét;
Sűrü ködnek fátyolában a táj,
A toronynak látni csak hegyét."

- írta Petőfi az Őszi reggel járok című versében.

A november sokszor ilyen, nincs mit csodálkozni rajta. Valahogy most mégis mintha nehezebb lenne. Így, a járvánnyal együtt, ez már sok - érezhetik sokan. Sajnos a vírus terjedése is gyorsabb ebben az időben, mondják a szakemberek. Úgy tűnik, a számok ezt igazolják. 

Ha szerencsések vagyunk, nincs nagyobb problémánk, megoldható, akkor muszáj valami pozitív dolgot találnunk, valamilyen értelmes szórakozást, amivel a hosszú estéket eltölthetjük. Így adtuk a fejünket mi is, sokakhoz hasonlóan a sorozatnézésre.

Smoke (füst) és fog (köd), azaz s(z)mog

Mi is becsatlakoztunk a Crown sorozat jelentős számú követői közé. Már annyian ajánlották, hogy muszáj volt... Ritkán 'sorozatozunk', én még inkább olvasás-párti vagyok. Kérdezik is sokan, hogy tudok annyi könyvet elolvasni. Például sorozatok nézése helyett. De lehet, hogy néha érdemes kimozdulni a megszokásokból.

A Netflix sorozata a második világháború után indul, főszereplője a brit királyi család. Még az első széria 6. részében ismerhetjük meg kellő részletességgel, milyen volt az, amikor 1952. december elején Londonban akkora köd keletkezett, hogy ennek és a szerencsétlen légköri eseményeknek a következtében többezer ember halt meg. Churchill volt a miniszterelnök, aki ugyan nagy népszerűséget élvezett még a háborúban betöltött döntő szerepének köszönhetően, viszont hajlott kora (már közel 80 éves ekkor) és egészségi állapota miatt politikai riválisai szerették volna már elmozdítani. Nem sok hiányzott a bukásához. De végül sarkára állt az öreg róka, felismerte, hogy hathatós lépésekre van szükség. Aztán fel is szállt a köd. Tudjuk, hogy előbb-utóbb nálunk is fel fog szállni, de addig is, jó lenne, ha mi emberek nem tetéznénk a problémát! Az esetnek köszönhetően megszületett a brit Tiszta Levegő Törvény (Clean Air Act) 1956-ban. Az 1952 decemberi londoni köd minden idők legpusztítóbb európai levegőszennyezéseként vonult be a történelembe.

A köd önmagában nem lett volna akkora gond, ha nincs a jelentős légszennyezettség. Akkoriban még szénnel fűtöttek. 

Ma már nem szénnel fűtünk, sokkal jobb a helyzet. De ha kilépünk az otthonainkból, legyenek azok bárhol az országban, most is érezzük, hogy a levegőben van egy és más. A téli fűtési szezonban még mindenhol akadnak olyan háztartások, ahol azzal fűtenek, ami van, ami épp elérhető. Legyen az nedves fa, műanyag szemét, vagy akár rongyok, bármi. Csak égjen! Sajnos a nagy használt ruhagyűjtési akciók eredményeként vidékre került ruhák egy jelentős aránya is ilyen véget ér, bármennyire is lenne még használható eredeti funkciójában.  

Azóta kutatások bizonyították azt is, hogy a légszennyezettség komoly hatással van a mentális egészségre, illetve a kognitív képességekre egyaránt. Tehát nagyon nem mindegy, gyerekeink milyen környezetben növekednek, milyen levegőt szívnak!

A fával fűtők között is kevesen lehetnek, akik betartják azt a szabályt, hogy csak lehetőleg többéves, kiszáradt fát szabad használni. A tűzifát áruló telepekről, azt adományként, segélyként osztó önkormányzatoktól, erdészetektől kikerült fa legtöbbször rövid időn belül a kályhába kerül, sűrű, káros füstöt eredményezve. Nem reális manapság az a forgatókönyv, hogy aki fával fűt (még), az jó előre, akár egy-két évvel korábban betárolja a kellő mennyiségű tüzelőanyagot. Akik ezzel fűtenek, többnyire nehéz anyagi helyzetben élnek, örülnek, ha mindig épp annyit elő tudnak teremteni, amennyit muszáj. Ördögi kör. Vajon Churchill - a maga bölcsességével, tapasztalatával - hogy oldaná ezt meg?

127568144_163395745488992_2880623192602664172_n.jpg

Azt se mondhatjuk, hogy a briteknél azóta megoldódott a köd-helyzet. Persze az kérdés, hogy feléjük mostanában a valódi, vagy a képletesen rájuk borult köd okoz-e nagyobb gondokat. 

Mindenesetre a ködös időben is ki lehet menni a szabadba, csak lehetőleg megfelelő ruhában, cipőben és nem a nagykörútra, hanem kifelé, a természetbe! Ott semmi nem lehet káros!

128286922_391325861985935_3390207368304375634_n.jpg

A fotók sajátok, innen-onnan (Nagykovácsi, Pilis)

 

Vigyázzatok magatokra! Ha képernyő, akkor film, dokumentumfilm, sorozat (minőségi!), on-line színház, ha könyv, akkor szinte minden jöhet. Abból nagy baj nem lehet!

És vigyázzatok magatokra, egymásra!

 

 

Koskovics Éva

http://kokart.hu/

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://coachco.blog.hu/api/trackback/id/tr1016304390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez vagyok 2020.11.27. 17:47:55

Még olyan 6-7 évvel ezelőtt Nagyberkiben a szomszéd Mari (aki bankfiókigazgató) adott több cipőt egy helyi cigányhölgynek használatra. Mikor estefele kint beszélgettünk és fura füstszag jött, aszonta, most fűtenek a cipőimmel. MOSTMIVELFŰTENEKHAMÁRAKKORISCIPŐVELFŰTÖTTEK??? :(

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.12.11. 07:28:31

Nehéz téma. Nagykovácsiban is az. A 2014-es jégkatasztrófa vastagon bebizonyította azt, hogy akinek nincs alternatív (kandalló, kályha) fűtési módja (+kályha tetején pl. teafőzési) arra zord idők köszöntenek a lakásában is.

zordidok.blog.hu/2015/12/07/fagypont_548

Hatékony szankcionálás és oktatás/ismeretterjesztés/tájékoztatás nélkül pedig nem lehet elejét venni annak, hogy ebben az országban a szemét is a kandallókban végezze. És nem a szegényeknél végzi ott, hanem azoknál, – bőrszínre, etnikai hovatartozásra való tekintet nélkül– akik roppant tudatlanok, primitívek, szarfaszúak, közönyösek, antiszociálisak, véresen ostoba előemberek, rátarti senkihezáiak– a megfelelő jelző(k) kiválasztandó– és/vagy sem a saját, sem a gyermekeik, sem a szomszédaik, sem az adott közösségben élők egészsége nem érdekli őket. Nagykovácsiban is akad olyan, aki télen –a szag árulkodó– eltüzeli a szemetét a kandallóban/cserépkályhában, és nem szegény. Anyai és apai nagyszüleim is szegények voltak, mint a templom egere, de soha nem fűtöttek szeméttel, műanyaggal, autógumival, gumicsizmával.
Ezt a kérdést nem lehet politikailag korrekt módon megközelíteni, csak egyenes beszéddel. És az egyenes beszédben nincs helye finomkodásnak. Nem körülírni kell a problémát, hanem napvilágra hozni. Nevén nevezni. Ahogy Deák mondta: "Csak növeli, ki elfödi a bajt."

Ennyit tudok hozzátenni a füst, szmog, szegénység és Nagykovácsi témakörhöz (a füstölő kéményes ház fotója alatt):

zordidok.blog.hu/2020/02/28/erdobenye_795

zord íjász · zordidok.blog.hu 2020.12.11. 09:55:19

@Ez vagyok: Remek történet volt. Elraktároztam.
süti beállítások módosítása