A fejétől bűzlik?
2017. február 16. írta: CoachCo

A fejétől bűzlik?

240_f_88764134_izkbkdm0372h6ozwin0okgl8odt55t7e.jpg

Mi lehet a címben megfogalmazott fél mondatnak (amit be sem kell fejezni, hisz mind ugyanúgy értjük), a kevésbé metaforikus ellentéte?

Hiteles vezető, hiteles cég? Integráns vezető, sikeres cég? Valami ilyesmi.

Annyira tudok örülni, ha megismerek valakit, akivel élmény beszélgetni, ha hallok egy jó mondatot, ha magammal vihetek egy jó gondolatot egy beszélgetésből. Persze előfordul olyan is időnként, hogy nehezen élek meg egy beszélgetést, hogy nagyon más gondolkodásmóddal, értékrenddel, vagy teljes bezártsággal, rögzült szemlélettel találkozom. Van, hogy bizalmatlanságot, értetlenséget, néha még ellenségességet is tapasztalok. Ez ilyenkor kényelmetlenséget, időnként egyfajta tehetetlen dühöt vált ki belőlem, de igyekszem kulturáltan viselkedni és igyekszem megvédeni a saját álláspontomat. Van, hogy ennek semmi értelme és jobb ilyenkor továbbállni. De érdemes átgondolni az ’élményt’, miért zavarhatott ez engem ennyire, mi lehet vele a dolgom.

sea-bridge-1748166_340.jpg

Vannak emberek, akik nagyon tudnak hatni, akikre muszáj odafigyelni. Van kisugárzásuk, hitelesek a mondataik és nem csak a mondataik, hanem valahogy összhangban van náluk minden: a szöveg, a teljesítmény, az érték- és kapcsolatrendszer. Sőt, még a külső megjelenés is (és itt nem arra gondolok, szép-e, csinos-e). Azt mondanám rájuk, integráns személyiségek.

A következetlen, bizonytalan, önsorsrontó, netán robot üzemmódban működő esetektől a hosszú távon gondolkodó, integráns, hiteles személyiségig óriási a fokozatok és a megjelenési formák száma, nagy az átmenet. Nem is biztos, hogy tudatában vagyunk, mi hol helyezkedünk el ezen a mezőn.

Ha 1-től 10-ig skáláznánk a szinteket, 1-et kapna az, aki este úgy alszik el, hogy nem gondol a másnapra, reggel felkel, végzi a dolgát vagy nincs éppenséggel semmi dolga (amit passzív módon beletörődve tudomásul is vesz, meg sem próbál tenni ellene). Valójában vagy vegetál (mondjuk munkanélküliként nem csinálva semmit), vagy beleragadva egy sematikus, rosszul szervezett/kialakított/elvárt munkába, beosztásba, határozott léptekkel menetel a kiégés, összeomlás felé.

A 10-est elérő személy ellenben tudatos, ugyanakkor nyitott, intelligens, folyamatosan fejlődni képes és fejlődni vágyó ember, aki előtt mindig van egy vízió, tudja miért dolgozik, tanul, mit szeretne elérni. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ő soha nem ütközik akadályokba, azt sem, hogy nincsenek kudarcai, sőt azt sem, hogy időnként ne térne le erről az útról. Van egy másik nagyon fontos tulajdonsága, szokása is: időről-időre áttekinti a saját dolgait, prioritásait, ha kell, átrendezi, változtat rajtuk és úgy megy tovább. Vagyis, tudatosan cselekszik.

Aki igazán integráns személyiség (közel áll a 10-hez), nincs róla papírja, de nincs is rá szüksége, mert mások is látják ezt. Nem súgnak össze a háta mögött, nem mosolyogják meg, ha elővezet egy új ötletet, ha őszintén elmondja a saját dilemmáit, döntései hátterét. Ennek ugyanis az az előzménye, hogy ő is meghallgat másokat, még olyanokat is, akik nagyon mások, mint ő. Mert tudja, igazán azoktól tanulhat, akik máshogy gondolkodnak, nem ugyanazt mondják, amit ő. Sőt, tudják róla, hogy nem várja el másoktól, hogy ugyanazt gondolják, mint ő. Még ha vezető is.

Az integráns személyiség nem ítélkezik. Őt a maga kíváncsisága, magabiztossága, alkalmazkodóképessége, a dolgok helyén való kezelése teszi azzá és a többség ezt tisztán látja, érti is. Jó vele dolgozni, istenáldás egy ilyen vezető!

Hová tenné magát / hová helyzenéd el magadat? És mi lenne a vágyott cél?

 

Koskovics Éva

coach

 

A SMART Business Coachok és a Coachok Szakmai Szövetségének tagja

http://smart-business-coachok.hu/

www.kokart.hu

www.treevision.org

www.lelkizona.blog.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://coachco.blog.hu/api/trackback/id/tr4912266370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása