Zemplén, Pusztafalu, kirándulás
2015. július 07. írta: CoachCo

Zemplén, Pusztafalu, kirándulás

Ha keresni szeretnétek egy szép helyet, ahova el lehet vonulni pár napra, lehet jót túrázni, messze van a zajos várostól és nincs arra sok ember, pláne turista, mit szólnátok, ha valaki azt ajánlaná, menjetek Pusztafalura?

Na ugye? Már megint az előítéletek!

2015-04-03_10_38_47.jpg

Nem fér a fejembe, hogy adhatták neki ezt a nevet, amikor a Zemplén hegyei között fekvő kis településről igazán nem lehet mondani, hogy egy pusztaság lenne (bár egyik irányba tényleg lankás legelők, földek ölelik, de a többi oldalán hegyek, erdők fekszenek).

Mi már többször jártunk ott, a Zemplén nagy szerelmünk, közel van Mádhoz, ezért ha 2-3 napnál több időre megyünk, biztos, hogy beiktatunk egy-két zempléni biciklizést, kirándulást. Így volt ez most Húsvét előtt is, pedig most tényleg csak 3 napunk volt, de már nagyon hiányzott az a vidék.

Nyáron is megyünk majd, mert most csak messziről láttuk, hogy építik, renoválják a füzéri várat, ami egyébként is látványos volt, most gondolom, még érdekesebb lesz (remélem!).

2015-04-03_15_34_52.jpg

Szóval Pusztafalura visszatérve, tényleg egy olyan igazi falu, nagyon hangulatos, kedves emberek, több szépen felújított ház, de olyan visszafogott, normális ízléssel. Semmi hivalkodás, sok lerobbant régi épület, valószínűleg fogyatkozó lakossággal.

2015-04-03_15_27_52.jpg

A túránk innen indult, fel a Nagy-Milicre, a határköveknél fél lábbal Szlovákiában. Ahogy mentünk felfelé, téliesedtek a viszonyok, a csúcson már bokáig érő hóban meneteltünk. Hiányoltuk az állatokat, sajnos nem találkoztunk most ’senkivel’, pedig szoktunk. Valószínűleg túl hangosak voltunk így négyen.

2015-04-03_12_43_23.jpg

László tanyához érve láttuk, itt is épült új út, sőt, a férjem nagyon örült a kialakított bicikli utaknak, amelyek valószínűleg nemzetközi tender eredményeként születtek, mert szlovák-magyar viszonylatban lettek kialakítva (utóbbi években ez jó lehetőség pályázati, eu-s pénzek eléréséhez). Egyik szemünk sír, másik nevet, amikor ezeket látjuk, mindegy, saját pénz úgysincs semmire, pláne ezeken a szegény vidékeken.

Amikor kijöttünk az erdőből és elértük az első házakat, amelyek többnyire üdülők inkább, mint lakóházak (még vállalati üdülő is volt köztük, pedig ez már kihalófélben lévő műfaj), egyszer csak majdnem sokkot kaptunk. Megláttunk (a szép, egyszerű kőházak szomszédságában) egy viszonylag új,  ’kacsalábon forgót’. Sárga-fehér, gipsz fejekkel  az ablakok felett és stukkókkal, bádogdíszekkel, kacifántos tornyokkal. Ezektől még nem kaptuk volna meg a sokkot, de ami az udvaron állt, az már tényleg sok volt: egy elefánt!! Értitek? A Zemplénben! Fehér, gipsz elefánt. Fájt!! A fotó nem adja vissza kellőképpen, de azért ide teszem, ha valaki nem hinné el.

2015-04-03_13_30_48.jpg

Nem mondok semmit, nem minősítek, hiszen nem akarok megbántani senkit, ízlések és pofonok stb., csak megmutatom. Persze sok példa van arra, hogy a pénz nem jár feltétlenül együtt az ízléssel, egészséges értékrenddel. De hogy ott a Zemplénben, az erdő szélén, a z odaillő, szerény házak tőszomszédságában, hát ehhez kellett egy önbizalom, az biztos.

Végül, néhány plusz kanyarral és kilométerrel (összesen 20 km-es volt a túránk), elégedettek voltunk magunkkal. Még megálltunk Telkibányán pálinkát venni régi ismerősünktől (akihez legközelebb barackéréskor megyünk majd, ha le nem fagyott a barackosa), aztán siettünk Mádra nagyihoz és az ő húsleveséhez.

2015-04-03_11_25_40.jpg

Menjetek a Zemplénbe, menjetek (gyertek!) Mádra, Hegyaljára, illetve menjetek kirándulni, ki a szabadba! Most lesz a legszebb minden!

Ez már tegnap készült Nagykovácsiban, a Nagy-Szénáson:

2015-04-09_16_59_30.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://coachco.blog.hu/api/trackback/id/tr527355310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása