Vezetői Identitás, önmegvalósítás, vezetői magány
2017. január 24. írta: CoachCo

Vezetői Identitás, önmegvalósítás, vezetői magány

business-792176_340.jpg

Kezdem egy fontos megállapítással: a vezető is ember! Gondolom, most újat mondtam… főleg azoknak, akik nem vezetők és napi szinten megélik, hogy tartanak a vezetőjüktől, a felsőbb szintektől érkező – váratlan, kiszámíthatatlan – instrukcióktól, elvárásoktól (netán dührohamoktól, hisztitől).

Remélem, azok, akik vezetők, inkább megnyugodva fogadják ezt a megállapítást és jólesik nekik, hogy valahonnan érzékelnek némi empátiát, megértést, ami feléjük irányul.

Vannak persze vezetők, akiknek nincs igényük különösebb külső megerősítésre, együttérzésre, mert megkapják azt nap-mint-nap a munkájuk során; úgy alakították ki a saját szervezetüket, hogy minden és mindenki a helyén van, gond nélkül zajlanak az üzleti folyamatok és ő is egyensúlyban érzi magát mind a munka, mind a magánélet szintjén (khm… talán kicsit már túlzásba is vittem ezt – persze, hosszú távon, nagy átlagban azért nem lehetetlen).

A tapasztalat azonban azt mutatja, a legtöbb vezetőnek vannak gondjai, sőt, napi gondjai. Mik lehetnek ezek?

  • Túl sokat kell neki magának dolgoznia ahhoz, hogy a megfelelő teljesítményt tudja hozni a cége.
  • Nem teljesít úgy mindenki, ahogy elvárható lenne, nagy a fluktuáció, vannak gyenge pontok a szervezetben, ezért folyamatos kontrollt igényel.
  • Magánéleti problémái vannak, melyeket ugyan nem akar bevinni magával a munkahelyére, mégis úgy érzi, visszavetik a munkájában.
  • Olyan dologhoz kell adnia a nevét, a munkáját, a tudását, amivel valójában nem tud azonosulni, nem tudja kellő lelkesedéssel csinálni (most olvastam valahol a kifejezést: „morális skizofrénia” – nagyon jól, érzékletesen hangzik).
  • Kezd belefásulni abba, amit csinál. Érzi, egyre inkább kiégett, mechanikusan működik, már nem is érdekli az eredmény, a lelke mélyén szinte azt várja, mikor rúgják végre ki.
  • Senkiben nem bízhat meg, sem a feletteseiben, sem a beosztottjaiban. Úgy érzi, egyedül van a gondjaival, már lassan önmagával sem mer őszinte lenni, már saját magával sincs igazából tisztában, nem tudja, valójában mit szeretne, mire vágyna.
  • A fentiek bármelyike is igaz (de általában több is), nincs, akivel őszintén beszélhetne erről, a kétségeiről, személyes problémáiról.
  • stb.

 

arrows-1412058_340.jpg

Az executive, más szóval vezetői coaching egyik, talán leggyakrabban elhangzó érve a vezetői magány feloldása, az azon való munkálkodás. Azt is tapasztaltam, hogy a vezetők, cégtulajdonosok tudati és lelki fejlődési szintje között óriási különbségek lehetnek és ez meghatározza azt, mire nyitottak, hogyan lehet velük dolgozni, mire vágynak. Ezt egy jó coach hamar dekódolja és rájön, ki hol tart a saját útján és milyen módon, milyen eszközökkel lehet vele a legtöbbet elérni. De már az sokat tud segíteni, ha valaki meghallgat, valaki olyan elfogulatlan személy, aki türelmes, nincs velünk érdekellentétben és az a célja, hogy nekünk jobb legyen. Bármit elmondhatunk neki, nem fog vele visszaélni. Köti a titoktartás és egyébként is, miért tenné?

Vannak cégvezetők, akik – elsősorban annak következtében, hogy valamilyen módon kompenzálják ezt a fent említett morális skizofréniát – megtaláltak maguknak egy olyan területet, hobbit, ahol szárnyalhatnak, ahol meg/kiélhetik emberi, humánus, spirituális vágyaikat. Vagy időnként elutaznak, elmenekülnek a taposómalomból és kicsit kikapcsolnak, feltöltődnek.

Vannak azonban olyanok is (sajnos én úgy látom, többen), akik még nem találták meg a maguk eszköztárát, nincsenek tisztában saját magukkal, a helyzetükkel és ennek következtében nem is  tesznek semmit a maguk érdekében. Ők általában nem is értik, hogy szükségük lenne valamire, nem ismerik magukat, nem látják reálisan a helyzetüket. Ők azok, akik folyton másokat okolnak, folyton stresszelnek, rengeteget dolgoznak (vagy legalábbis úgy élik meg) de mégsem haladnak úgy, ahogy szeretnék, romokban a magánéletük és ennek okozóját a munkában látják (vagy fordítva).

Nagy boldogság, amikor egy jó coaching folyamattal tudunk segíteni valakinek kijönni ezekből a szituációkból, felismerni, hol és hogyan lehet változtatni az életünkön és rájönni arra, nem is olyan lehetetlen a változtatás.

Egy próbát talán megér!

 

Koskovics Éva

coach

 

A SMART Business Coachok és a Coachok Szakmai Szövetségének tagja

http://smart-business-coachok.hu/

www.kokart.hu

www.treevision.org

www.lelkizona.blog.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://coachco.blog.hu/api/trackback/id/tr7212149863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása