Felépül végül a házunk? 2. rész
2018. február 12. írta: CoachCo

Felépül végül a házunk? 2. rész

Építsünk, vagy épüljünk belőle?

scaffolding-1617969_960_720.jpg

Az első rész olvasottsága és a rengeteg komment hatására nem állom meg, hogy ne folytassam az építkezés témáját.

Hangsúlyozom: nem szeretnék tanácsokat osztogatni és pláne nem a mindent tudó szerepében tetszelegni! Ez nagyon is távol áll tőlem, remélem, nem szükséges bizonygatni. Valójában egy kis gondolkodásra, felelős döntéshozatalra szeretnék csak ösztönözni azok alapján, amiket én eddig láttam, tapasztaltam.

Amikor még mindig családok ezreit fenyeget a bebukott hitel miatti kilakoltatás, amikor házak tízezreiben okoz gondot a fűtésszámla kifizetése (túlméretezettség, rossz nyílászárók, semmi szigetelés, rossz műszaki megoldások, vizesedés stb.), vagy okoz egészségügyi panaszokat a penészes fal (hőhidak), de mondhatnám azt is, amikor nincs szemünk a szépre és a harmóniára, akkor talán jól jöhet többeknek is, ha ezekről írunk, olvasunk, beszélgetünk.

Szerencsére a múltkori írásra kapott reakciók többsége kifejezetten pozitív volt, vitték tovább a témát, kiegészítették, elmondták a saját tapasztalataikat. Persze aki blogot ír és kiteszi közszemlére a véleményét, számolnia kell azzal, hogy lesznek, akiknek nem tetszik, akik vitatják a leírtakat. Szerintem ez is tanulságos, nekem legalábbis szinte mindig.

brick-2449728_960_720.jpg 

De visszatérve az építés témájára.

Sokan kiemelték a kommentelők közül, hogy annak érdemes építkeznie, akinek sok pénze van. Ez valóban egy józan, reális tanács, ugyanakkor ki tudja megmondani, mi a sok, mi az elég?

Emlékszem, néhány évvel ezelőtt az egyik barátunk vett egy telket, megterveztette a házukat, aztán eljött a férjemhez, elhozta a házuk tervrajzait, megmutatta és valami hasonló kérdést tett fel:

Mit gondolsz, ha van 35 millió forintom, abból meg fogom tudni építeni ezt a házat úgy, hogy minden kész legyen, ne kelljen kihagyni, megalkudni, évekig halogatni dolgokat? Ha igen, akkor mondd el nekem, Te hogy csinálnád; hogy lehetséges valamiféle garanciát kapni arra vonatkozóan már az elején, hogy belül maradjunk a tervezett költségvetésen?

Kb. ilyeneket válaszolt rá a megkérdezett:

  • Készíttesd el a részletes kiviteli terveket és legyenek szakági tervek is, amiket a tervezővel ti magatok ’szültök meg’ (jó, ha előre kitaláljátok, milyen legyen majd a kerítés, a tetőcserép, a lépcsőkorlát, a főbb elemek, amitől olyan ház lesz a ház, amilyet megálmodtatok; legyen lefixálva, hol és milyen világításokat akartok, pontos fűtéstervek, gépészet, cirkó típussal, a radiátorok típusával, nézzetek ki burkolatokat /csak tájékozódásként/, legyen elképzelésetek arról, mi mennyibe kerül, találjátok ki, hova akartok beépített szekrényt, milyen áronlehet konyhát venni/csináltatni, mennyibe kerül a konyhatechnika stb.)
  • Keressetek egy jó, megbízható műszaki ellenőrt, és az építész bevonásával (esetleg megkérve a leendő műszaki ellenőrt is, aki mellesleg rengeteg dolgot találhat még a tervben is, ami megfontolás tárgya lehet) készüljön egy költségvetési kiírás, melynek alapján tudtok árajánlatot kérni kivitelezőktől.
  • Aztán kössetek olyan szerződést a kivitelezővel, amiben az garanciát vállal a határidő tartására és a terveknek megfelelő munka elvégzésére.

A barátunk betartotta ezeket és az építkezése szerencsésen lezajlott, a tervek és a pénzügyi keretek tartásával.

A pénzügyi tudatosság terén sok tanulnivalónk van, amit talán az elmúlt évek devizahiteles cirkuszai hatására talán ma már komolyabban veszünk és már annak is vannak jelei, hogy az oktatásba is próbálják beintegrálni. Legalábbis ott, ahol lehet.

/Sajnos ezzel kapcsolatban drámai tapasztalataim vannak. Egy időben tanítottam OKJ-s képzésben logisztikai ügyintézőknek készülő, már sikeres érettségin túl lévő fiatalokat. Gazdasági tárgyat tanítottam, de időnként alap matematikai műveleteket kellett magyaráznom (pl. százalékszámítást). Aztán egyszer, amikor csak úgy mellékesen szóba jöttek a hitelek és a hitelkamatok, kiderült, a többségnek fogalma sincs róla, hogy működik ez és mit jelentenek a kamatok./

Folytatva a témát, már a többi eset kapcsán, amelyeket láttam, hallottam:

  • Senki ne essen bele abba a hibába, hogy neki van egy szuper kivitelezője! Higgyétek el, muszáj több ajánlatot kérni!! itt már eldönthetitek, hogy megadtok neki konkrét támpontokat (milyen berendezéseket, burkolatokat építsen be, de azt is lehet, hogy ő azokra kalkulál egy átlagos árszinttel és ti megnézitek, az kb. hogyan viszonyul a ti általatok kinézettekkel és pláne, a többi árajánlatot tevőével).
  • A családi házak építésénél a szabályok azt írják elő, hogy kell egy felelős műszaki vezető. Ez általában a kivitelező (jogosultság kell hozzá). Műszaki ellenőr alkalmazása nem kötelező, az abban az esetben kötelező, ha nem egy generálkivitelező csinál mindent, hanem a különböző munkafázisokat más-más kivitelező csinálja. Akkor van előírva műszaki ellenőr alkalmazása. Egyébként ’csak’ ajánlatos. Jó kontroll, pláne, ha mi nem tudunk folyamatosan ott állni, nem értünk hozzá és aggódunk, valóban úgy építenek-e meg mindent, ahogy a tervben van.
  • Azt, hogy ki a jó kivitelező, a legegyszerűbb lemérni a referenciákkal. Meg lehet kérdezni azokat, akiknél már dolgozott. Persze manapság ez sem ennyire egyértelmű, amikor brigádok mennek ki külföldre dolgozni egyik napról a másikra (saját tapasztalat) és amikor rettentő nehéz jó szakembereket találni (hatására a munkadíjak az utóbbi egy-két évben jelentősen megnőttek!). De az is sokat elmond egy kivitelezőről, amikor megkapja a terveket és elkezdi azt tanulmányozni. Lehetnek kérdései, meglátásai, javaslatai. Érdemes ezekre odafigyelni, sok pénzt megspórolhat nekünk, sok technikai problémát megelőzhet, ha időben ráébredünk és esetleg az építészt még időben megkérjük, ő is gondolja át az adott kérdést.

Az építésszel kellett volna kezdeni, én most itt teszek róla említést:

Egy nagyon jómódú és igényes ismerős úgy választott építészt, hogy rengeteg házat megnézett, élőben és szakfolyóiratokban, aztán azok alapján kiválasztott néhány szakembert, akiket megkért, mutassák meg neki a portfóliójukat, sőt: tartsanak neki építészeti előadást! Nem viccelek! Vetítés volt, igazi előadás. Ne gondoljátok, hogy kastélyt épített és százmilliói voltak a házra (sőt, semmi EU-pályázatot elnyert saját cége sem volt…), tényleg nem egy hivalkodó, újgazdag pasi volt. Persze azért volt mit aprítani a tejbe. Budán, ahol épült, a környezetében sem egy kirívó ház, persze azért egyedi, igényes, különleges épület, de leginkább rájuk méretezett, hozzájuk passzoló, összességében egy szuper ház.

Ha az építész azt mondja, nem lehet megoldani amit kérsz, akkor:

  • vagy túl sok az igényed, nem felel meg az előírásoknak, szabályoknak;
  • vagy kevés a fantáziája.

Mielőtt mást választanál helyette, kérdezd meg, ő mit javasolna, esetleg vázoljon fel alternatívákat. Lehet, hogy magad sem gondolnád, milyen lehetőségek vannak még a telekben. Mégiscsak ő az építész. Ha nincs meg köztetek az összhang, a kémia, akkor nem kell mindenáron vele, akkor kell keresni másikat. Lehetőleg még szerződéskötés előtt. Rengeteg tehetséges, jó építész van, érdemes alaposan körülnézni.

construction-1160260_960_720.jpg

 

Jó, belátom, tényleg van kis tanácsadós jellege ennek az írásnak, kérlek, ne vegyétek rossz néven. Ha pedig reagáltok rá, azt megköszönöm, sose lehet tudni, ki mit tanul egymás példájából, egymás tapasztalataiból. Mert minden ember csupa tehetség, tudás és tapasztalat! Nekem ez az egyik fő jelmondatom.

 

abstract-1834483_960_720.jpg 

Még egy pár szóval visszatérve a témaválasztásomhoz és a motivációmhoz. Már évek óta blogolok, ami számomra részben szakmai eszköz, részben szórakozás. Emellett a kis szerény saját blog mellett tagja vagyok a Lelkizóna csapatának, ahol főleg pszichológusok írnak napi szinten olyan témákban, amelyekkel szeretnénk az emberek életét jobbá, kiegyensúlyozottabbá tenni. Ott az egyik legolvasottabb írásom az érzelmi intelligencia témájában íródott. Érdekes módon ott is főleg férfiak kommenteltek, sokaknál betalált a téma, valamiért érzékenyen érintette őket az, amiket írtam. Persze nem véletlen az sem, hogy ez most eszembe jutott. Egyébként ott, a Lelkizónán hamarosan rendezünk is egy FÉRFI hetet, mert … ezt most inkább nem részletezném, inkább olvassátok majd!

  

Jó építést, épülést!

 

Koskovics Éva

közgazdász, coach

www.kokart.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://coachco.blog.hu/api/trackback/id/tr7813659144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása